Do końca tury zostało: [waiting name="Wibracje 5.0"]

Piotr Łysoniewski

Temat: Superfoods//mikrobiota jelitowa

Wykład “Superfoods w tradycyjnej medycynie chińskiej”

Jednym z podstawowych filarów medycyny chińskiej jest dietetyka w ujęciu profilaktycznym jak i leczniczym. Jej charakterystycznym elementem jest spojrzenie na pożywienie poprzez energetykę – termikę, smak, działanie na konkretny obieg czynnościowy czy też unikalną właściwość danego produktu. Żywienie medycyny chińskiej wyróżnia również ciekawe grupy pokarmowe takie jak toniki Qi, Krwi czy Jing (Esencji). Część z tych produktów jest zaliczana także do bardzo ciekawej grupy ziół i produktów kulinarnych noszących nazwę „zioła kulinarne”. Wśród nich znajdują się produkty bliżej nam znane jak i te bardziej egzotyczne, do których mamy coraz łatwiejszy dostęp. Wykład ten ma za zadanie zaprezentować żywność dalekowschodnią o unikatowych właściwościach i przedstawić jak najbardziej praktycznie możemy ją wykorzystać w naszych rodzimych warunkach.

W trakcie wykładu dowiesz się:

– jakie są podstawowe założenia żywienia w myśl idei medycyny chińskiej,

– czym są toniki Qi, Krwi, Esencji,

– czym są zioła kulinarne w medycynie chińskiej,

– jakie produkty spożywcze możemy nazwać superfoods wg medycyny chińskiej,

– kiedy i w jaki sposób najlepiej zastosować ww. produkty,

– na co należy zwrócić uwagę i czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do używania dalekowschodnich superfoods.

Wykład “Mikrobiota jelitowa”

Temat mikorbioty (w szczególności mikrobioty jelitowej) jest tematem, który od ostatnich kilku lat przeżywa niesamowity rozwój i cieszy się coraz większym zainteresowaniem! Wszystko za sprawą coraz to nowszych badań i odkryć, które co chwilę rzucają nowe światło na skład i funkcjonowanie świata zamieszkujących nas mikrobów czy nowych powiązań między mikrobiotą, a innymi układami naszego ciała. Co ciekawe temat ten nie jest do końca tematem zupełnie współczesnym. Bowiem już starożytne cywilizacje obserwowały pewne zależności między funkcjonowaniem układu pokarmowego, a stanem zdrowia. Okazuje się, że wiele pojęć, teorii i zaleceń medycyny chińskiej (wywodzącej się z kilkutysięcznej tradycji!) daje nam dużo praktycznych informacji o funkcjonowaniu i dbaniu o mikrobiotę jelitową! I właśnie w trakcie tego wykładu zostaną przedstawione zalecenia medycyny chińskiej wspierające nasz mikrobiom.

W trakcie wykładu dowiesz się:

– czym jest mikrobiota jelitowa,

– co mówią najnowsze doniesienia ze świata nauki na jej temat,

– jak mikrobiotę jelitową postrzegali starożytni Chińczycy,

– czym jest rytm okołodobowy i jaki ma wpływ na mikrobiotę,

– czym jest zegar obiegu energii Qi (tzw. Zegar narządów),

– jakimi zaleceniami medycyny chińskiej wspierać prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty.

O prelegencie:

Piotr Łysoniewski – naturoterapeuta, psychodietetyk, terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, pomysłodawca konceptu Taijitu – terapie holistyczne. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.

https://taijitu.pl/

 

Dołącz do nas! Kup bilet