Ilość karnetów limitowana! Dołącz teraz!:

Piotr Łysoniewski

Temat: Superfoods w tradycyjnej medycynie chińskiej

Wykład “Superfoods w tradycyjnej medycynie chińskiej”

Jednym z podstawowych filarów medycyny chińskiej jest dietetyka w ujęciu profilaktycznym jak i leczniczym. Jej charakterystycznym elementem jest spojrzenie na pożywienie poprzez energetykę – termikę, smak, działanie na konkretny obieg czynnościowy czy też unikalną właściwość danego produktu. Żywienie medycyny chińskiej wyróżnia również ciekawe grupy pokarmowe takie jak toniki Qi, Krwi czy Jing (Esencji). Część z tych produktów jest zaliczana także do bardzo ciekawej grupy ziół i produktów kulinarnych noszących nazwę „zioła kulinarne”. Wśród nich znajdują się produkty bliżej nam znane jak i te bardziej egzotyczne, do których mamy coraz łatwiejszy dostęp. Wykład ten ma za zadanie zaprezentować żywność dalekowschodnią o unikatowych właściwościach i przedstawić jak najbardziej praktycznie możemy ją wykorzystać w naszych rodzimych warunkach.

W trakcie wykładu dowiesz się:

– jakie są podstawowe założenia żywienia w myśl idei medycyny chińskiej,

– czym są toniki Qi, Krwi, Esencji,

– czym są zioła kulinarne w medycynie chińskiej,

– jakie produkty spożywcze możemy nazwać superfoods wg medycyny chińskiej,

– kiedy i w jaki sposób najlepiej zastosować ww. produkty,

– na co należy zwrócić uwagę i czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do używania dalekowschodnich superfoods.

O prelegencie:

Piotr Łysoniewski – naturoterapeuta, psychodietetyk, terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, pomysłodawca konceptu Taijitu – terapie holistyczne. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.

https://taijitu.pl/

Sprawdź pozostałych prelegentów tegorocznej edycji festiwalu:

Basia Paczkowska
Riya Sokół
Kasia Nast i Rafał Nawrot Republika Szczęścia
Gabriela Pochroń
Huzy Navigator
Anna Brzozowska
Maciej Marczka
marta Ewa Ozenu Obrycka
Marta Zinserling
Iwona Wierzbicka
Nadia Szypilow

Dołącz do nas! Kup bilet