Sprzedaż biletów kończy się za

Iwona Wierzbicka

Temat: Stany zapalne podstawą wszystkich chorób – dieta i styl życia // Oleje i tłuszcze – jakie i kiedy zdrowe, a kiedy szkodliwe

O wykładach:

Stany zapalne podstawą wszystkich chorób – dieta i styl życia

Mówi się, że jesteś tym co jesz, a ja wolę powiedzieć, że jesteś tym co twój organizm zrobi z jedzeniem. Wydawałoby się, że wystarczy jeść chudo, jeść warzywnie-owocowo, po prostu wegetariańsko i będzie się okazem zdrowia. Niestety nie jest prawdą, że wszystko co się nam mówi, że jest zdrowe takie właśnie jest. Mit zdrowych strączków, zbóż i warzyw sprawia, że wiele osób cierpi na wzdęcia, jelito drażliwe, zgagi, czy uczucie ciągłego zmęczenia. Podczas tego wykładu obalę mity zdrowej i niezdrowej żywności. Opowiem dlaczego paradoksalnie zdrowa żywność może szkodzić i jak pięć posiłków dziennie prowadzi do insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy. Będzie o tym jak rozpoznać, że to co jesz nie służy twojemu organizmowi oraz jak znaleźć właściwą drogę do zdrowia. Będzie też o tym jak „niejedzenie” może uratować przed wieloma chorobami w tym nowotworem. Jedzenie może być pokarmem, ale może być trucizną. Po tym wykładzie będziesz jeść dużo świadomiej.

Oleje i tłuszcze – jakie i kiedy zdrowe, a kiedy szkodliwe

Często słyszysz, że tłuszcz odłoży się w tłuszcz, a zatem gdy chcesz być szczupłym wystarczy, że będziesz unikać tłuszczu. Prawda jest taka, że dieta niskotłuszczowa skorelowana jest z chorobami neurodegeneracyjnymi, problemami hormonalnymi, depresją oraz bezpłodnością. Drugim mitem, który panuje w temacie jest to, że najzdrowszymi tłuszczami są te roślinne i jest to nie prawda. Jako mały dodatek do diety są na pewno ogromnym wsparciem, ale badania pokazują, że tłuszcze roślinne rafinowane, czy długo przechowywane, ale również poddane obróbce termicznej przyczyniają się do problemów kardiologicznych, zapalnych i nowotworów. Jakie zatem tłuszcze są najlepsze? Zwierzęce czy roślinne, a jeśli roślinne to jakie i na co należy zwrócić uwagę spożywając je. O tym będzie właśnie ten wykład – cała prawda o tłuszczach i olejach.

O prelegentce:

Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentem dietetycznym. Od 2008 roku prowadzi własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo: głowa, ciało, dieta, styl życia, suplementacja, szukanie pierwotnej przyczyny, a nie objawu. Jest przede wszystkim praktykiem, ale również teoretykiem, który opiera się na badaniach naukowych.

Pomaga w chorobach autoimmunizacyjnych (Hashimoto, RZS, toczeń), insulinooporności, problemach hormonalnych, niepłodności, problemach jelitowych i wielu innych. Specjalizuje się w diagnostyce laboratoryjnej, wpływie żywności na zdrowie człowieka, wspomaganiu procesu leczenia dietą w jednostkach chorobowych, w których medycyna często nie może więcej zrobić, jak również w pozytywnym podejściu do życia, wskazując podopiecznym co w życiu jest ważne.

Stworzyła aplikację mobilną Pogotowie Dietetyczne, wydała dwie książki: Polski przewodnik paleo, wydawnictwo Publicat oraz „Jak wzmocnić odporność organizmu”, wydawnictwo Zwierciadło. Prowadzi kursy online, w tym Kurs Dietetyki Klinicznej oraz Kurs Zdrowego Życia, tworzy ebooki. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe, jak również wziewne.

Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, ma również tytuł zawodowy Zielarza – fitoterapeuty.

https://www.ajwendieta.pl/

Aplikacja Mobilna Pogotowie Dietetyczne – IOS: https://apple.co/2qeQtZp

Aplikacja Mobilna Pogotowie Dietetyczne – android: http://bit.ly/2EUCg9L

Sprawdź pozostałych prelegentów tegorocznej edycji festiwalu:

Justyna Pargiela
Baśnie Ludów Ziemi
Basia Paczkowska
Riya Sokół
Kasia Nast i Rafał Nawrot Republika Szczęścia
Gabriela Pochroń
Huzy Navigator
Anna Brzozowska
Maciej Marczka
marta Ewa Ozenu Obrycka
Marta Zinserling

Dołącz do nas! Kup bilet