Grzyby jadalne/lecznicze są prawdopodobnie najstarszymi udokumentowanymi naturalnymi surowcami leczniczymi. Około trzy tysiące gatunków uznanych jest za jadalne, a około sto jest pozyskiwanych z upraw komercyjnych, jednak tylko nieliczne uprawiane są na skalę przemysłową. Celem badań prowadzonych w ostatnich latach przez naukowców jest poznanie dietetycznych, prozdrowotnych i leczniczych właściwości grzybów jadalnych przydatnych w profilaktyce tak zwanych chorób cywilizacyjnych.
Grzyby są pełnowartościowym produktem spożywczym zawierającym wszystkie podstawowe składniki, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, przez co zaliczane są do żywności funkcjonalnej. Zawierają cukry, tłuszcze, związki fenolowe i indolowe, sterole, witaminy oraz biopierwiastki. Ludowe określenie, że grzyby leśne są „mięsem lasu” nie jest bezpodstawne, ponieważ ze względu na zawartość pełnowartościowego białka mogą stanowić alternatywę w diecie dla mięsa zwierzęcego. W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny postęp w badaniach tego już bardzo docenianego w Europie surowca o niezwykłym potencjale terapeutycznym.
Ze względu na występowanie w grzybach związków leczniczych są one używane w terapii tak poważnych schorzeń, jak choroby układu krążenia, cukrzyca, miażdżyca, czy depresja. Warto podkreślić, że grzyby posiadają zdolność do wzmocnienia systemu immunologicznego, co jest wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych oraz posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, regenerujące neurony. Grzybom przypisuje się również silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Owocniki grzybów jadalnych stanowią wartościowe źródło błonnika pokarmowego, który stymuluje rozwój organizmów występujących naturalnie w jelitach oraz posiada działanie odtruwające organizm człowieka z toksyn i metali ciężkich.
Mając na uwadze prozdrowotne i profilaktyczne działanie grzybów jadalnych rekomendowane jest obecnie ich systematyczne/codzienne spożywanie.
Bożena Muszyńska, profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest farmaceutą klinicznym, mikologiem i botanikiem. Członek Polskiego Towarzystwa Mikologicznego i vice przewodnicząca Sekcji Mykologii Lekarskiej. Od 34 lat najważniejszym celem jej badań jest udowodnienie wartości dietetycznej i leczniczej grzybów przede wszystkim jadalnych (Basidiomycota, Ascomycota). Kolejnym celem badań w dziedzinie biotechnologii grzybów jest zaproponowanie kultur grzybni jako bogatego, alternatywnego źródła składników dietetycznych i leczniczych. Ważnym kierunkiem jej badań w dziedzinie mikochemii jest ocena aktywności biologicznej (m.in. przeciwzapalnej, przeciwutleniającej, przeciwdepresyjnej, immunostymulującej) ekstraktów uzyskanych z owocników i grzybni badanych gatunków.
Ze względu na powszechne wykorzystanie owocników grzybów w paszach dla zwierząt gospodarskich oraz koniecznością opracowania dodatku paszowego o działaniu immunostymulującym, prebiotycznym, przeciwzapalnym i suplementującym selen w celu zmniejszenia śmiertelności zwierząt gospodarskich rozpoczęła współpracę z Instytutem Zootechniki PIB oraz Państwowym Instytutem Weterynarii w Puławach w 2017 roku. Efektem tych eksperymentów jest otrzymanie mycelium twardnika japońskiego wzbogaconego w organiczne połączenia selenu o działaniu immunostymulującym (w trakcie patentu).
Inne zainteresowania koncentrują się również na ocenie grzybni z kultur in vitro w bioremediacji środowiska naturalnego z ksenobiotyków przez wybrane gatunki grzybów.
Jest autorką 611 prac, w tym ponad 200 artykułów (IF=342; punkty MNiSW=7957) w recenzowanych czasopismach, 4 książek i 19 rozdziałów w podręcznikach oraz wielu doniesień konferencyjnych (blisko 400); 2 patentów i dwóch zgłoszeń patentowych.
Grzegorz Pawłowski – Festiwal Wibracje – Integrowanie oddechem
Ya’Acov i Susannah Darling Khan – Festiwal Wibracje – Movement Medicine
Piotr Matejuk – Festiwal Wibracje – Psychoterapia, psychodeliki, hipnoza
Natalia de Barbaro – Festiwal Wibracje
Nessi Gomes – Festiwal Wibracje – warsztat
Jarosław Arkadiusz Kordys – Festiwal Wibracje – Między więzieniem a enteogenami
Bruna Bortolato & Mose – Festiwal Wibracje – Yoga with live DJ set
Anna Sierpowska – Festiwal Wibracje – Movement Medicine
Dr hab. med Paweł Holas, prof. UW – Festiwal Wibracje – Wykłady
Shai Orr – Festiwal Wibracje – świadome rodzicielstwo