Temat odporności jest tematem bardzo szerokim i wciąż dowiadujemy się coraz to ciekawszych i bardziej praktycznych informacji odnośnie jego funkcjonowania. Obecnie dużą wagę przywiązujemy do powiązania między naszym układem pokarmowym, a układem odpornościowym. Zapewne wynika to z faktu, że w skład tkanki limfatycznej błony podśluzowej i śluzowej przewodu pokarmowego wchodzi ponad 75% komórek limfatycznych całego układu odpornościowego.
Więc śmiało możemy stwierdzić, że znaczna część naszej odporności pochodzi z układu pokarmowego (w szczególności z jelit).
Dokładając do tego coraz prężniej rozwijający się temat ludzkiej mikrobioty, bez dwóch zdań dochodzimy do wniosku, że nasz styl żywienia jest nie tylko ważnym, ale KLUCZOWYM elementem zarówno w profilaktyce zdrowotnej, budowaniu odporności jak i we wspieraniu organizmu w trakcie choroby.
I o ile współczesna, zachodnia medycyna jest rewelacyjnym remedium w radzeniu sobie ze stanami ostrymi, nagłymi, o tyle w przypadkach przewlekłych oferuje bardziej niwelowanie objawów niż pracę z przyczyną choroby. Tu z pomocą przychodzą terapie naturalne, a w szczególności najbardziej spopularyzowany nurt na świecie jakim jest medycyna chińska.
Wielowiekowa tradycja oparta o praktyczne zastosowanie obserwacji praw natury daje niesamowicie skuteczne narzędzia do pracy terapeutycznej jak i profilaktycznej.
Dzięki temu jesteśmy w stanie uzupełnić wiedzę medycyny zachodniej o brakujące elementy z nauk tradycyjnych. Co najważniejsze – medycyna chińska (mimo bardzo głębokiego i szerokiego spojrzenia na ludzkie życie) operuje prostym językiem, a chcąc postawić na profilaktykę, w łatwy sposób możemy wdrożyć jej propozycje.
Samo pojęcie odporności w medycynie chińskiej nie występuje – podobnie jak pojęcie GALT czy mikrobioty. Jednak starożytni Chińczycy doskonale wiedzieli jak pracować z tymi strukturami ciała i opracowali własny, kompletny system. Co ciekawe najnowsze odkrycia w świecie nauki potwierdzają, że starożytne terapie naturalne (z medycyną chińską na czele) mają wiele racji w prezentowanym przez nie podejściu do tematu odporności (czy szerzej – zdrowia).
Jak na odporność patrzy medycyna chińska?
Czym jest Wei Qi i dlaczego jest uważane za istotny komponent odporności w medycynie chińskiej?
Co szczególnie wzmacnia odporność wg medycyny chińskiej?
Podstawowe zasady żywienia w dietetyce medycyny chińskiej i ich wpływ na odporność.
Ogień trawienny – czym jest, jak o niego dbać i co ma wspólnego z odpornością?
Jakie produkty i sposoby obróbki termicznej warto wybierać, aby wspierać odporność.
Zioła kulinarne wspierające odporność.
Czym są Płyny Ciała i jaki mają swój udział w odporności?
terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, psychodietetyk, pomysłodawca konceptu Taijitu – terapie holistyczne. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania.
Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.
Justyna Pargieła
mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicze
Karol Wyszomirski
Krystian Stempeke
Małgosia Kłaniecka
Maria Czekaj
Katarzyna Udgita Majak
Artur Makieła
Piotr Łysoniewski
Agnieszka Wyszyńska – Paluch