W wykładzie przedstawię migawki ze swojej podróży w celu dokumentacji tradycji dzikiej kuchni w różnych krajach świata. Zacznę od opowieści jak zaczynałem swoją przygodę z dziką kuchnią, jak dochodziłem do swojej wiedzy. Potem przejdę do tego co kryją polskie archiwa etnograficzne, a skończę na opowieściach z wędrówki przez 30 wysp w Chorwacji i górskie wioski w Azji. Będę mówił o tradycji jedzenia dzikich warzyw w Polsce, o ankiecie etnobotanicznej Józefa Rostafińskiego w roku 1883, o Polskim Atlasie Etnograficznym, o zapomnianej mannie jadalnej, czyśćcu i kotewce.
Opowiem też o przebogatych tradycjach jedzenia dzikich warzyw w Chorwacji i Gruzji. Wreszcie będzie też o tym co jedzą mieszkańcy chińskich i tybetańskich wiosek i jak przygotowują zapasy z dzikich roślin na zimę. Jeśli starczy czasu zahaczę o targi Laosu, pełne nieznanych grzybów, nietoperzy i szczurów.
Dr hab. Łukasz Łuczaj jest profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jest etnobotanikiem prowadzących dokumentację tradycyjnej wiedzy o użytkowaniu roślin jadalnych w wielu krajach Europy i Azji Wschodniej, m.in. Chorwacji, Chinach i Laosie. Jest także preppersem i surwiwerem. Mieszka na Pogórzu Dynowskim, gdzie prowadzi warsztaty dzikiej kuchni. Autor bestsellerowych książek, m.in. Dzika Kuchnia i Podręcznik Robakożercy. Zbiera także nasiona do zakładania łąk kwietnych. Prowadził też program telewizyjny Dziki Obiad Łukasza Łuczaja na Kuchnia Plus.
www.lukaszluczaj.pl
www.thewildfood.org
Sprawdź program 4. edycji Festiwalu Wibracje.
Aleksandra Hawel
Anna Sierpowska & Marta Sito
Spacer z Paprodziadem/a>
Piotr Matejuk
Mariusz Bąberski
Bernard Barski
Freya Wolna
Marta i Mateusz Miłkowscy
Krzysztof Kazmierowicz
FORM – FireShow Or More