Rytm okołodobowy jest podstawowym filarem prawidłowo funkcjonującego, zdrowego organizmu. Każdy z nas posiada naturalną strukturę w mózgu jaką są jądra nadskrzyżowaniowe. To właśnie one w dużej mierze są naszym naturalnym, biologicznym zegarem, który jest sprzężony i zarządza funkcjonowaniem wszystkich narządów i układów w ciele! Dlatego, jeżeli chcemy mieć mocną odporność, dobrze trawić, mieć świetny nastrój musimy zadbać o odpowiednią rytmikę. Jest ona również powiązana z regulacją naszego układu hormonalnego (choroby autoimmunologiczne, insulinooporność, cukrzyca, rozregulowany cykl menstruacyjny, problemy z płodnością) – więc jeżeli i tu widzimy problemy, to w pierwszej kolejności powinniśmy pracować właśnie z rytmem okołodobowym!
W trakcie wykładu dowiesz się:
Akupresura jest skuteczną i bardzo prostą techniką wywodzącą się m.in. ze starożytnych Chin. Polega ona na wyborze odpowiednich meridianów lub punktów akupunkturowych i ich stymulacji – najczęściej przy użyciu rąk. Takie zabiegi od wielu wieków uważane są za domowy sposób na poprawę wielu najważniejszych funkcji naszego organizmu oraz samopoczucia. Warto poznać tę metodę, którą każdy może stosować na sobie czy najbliższych – jest prosta w wykonaniu i szybka w swym działaniu, a co najważniejsze… zupełnie darmowa!
W trakcie wykładu dowiesz się:
Wykład „MOKSA – Jak ją wykonać w warunkach domowych” odbędzie się w Strefie Ciało w czwartek, godz. 16:00 – 18:00.
Wykład „Zioła na krew” odbędzie się w Strefie Ziół w sobotę, godz. 16:00 – 18:00.
Piotr Łysoniewski – naturoterapeuta, psychodietetyk, terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, pomysłodawca konceptu Taijitu – terapie holistyczne. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.
Poznaj tajniki kuchni ajurwedyjskiej:
Tomek Eichelberger – Festiwal Wibracje – Qigong
Emilia Burkiewicz – Festiwal Wibracje
Monika Podsiadła – Festiwal Wibracje
Andrzej Frydrychowski – Festiwal Wibracje
Roman Nowak – Festiwal Wibracje
Didi Ananda Dayashiila – Festiwal Wibracje
Acarya Vandiitananda Avadhuta – Festiwal Wibracje – Warsztat
Bożena Muszyńska – Festiwal Wibracje – wykład
Robert Bernatowicz – Festiwal Wibracje – wykład
Marianna Kłosińska – Festiwal Wibracje – Sesja Q&A
Simon Sutton – Festiwal Wibracje – warsztat tantry