Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentem dietetycznym. Na tegorocznym Festiwalu poprowadzi dwa wykłady.
Mówi się, że jesteś tym co jesz, ale ja wolę powiedzenie, że jesteś tym co Twój organizm zrobi ze spożytym pożywieniem. Tak naprawdę to nie Twój żołądek potrzebuje pokarmu, a każda komórka Twojego ciała, a w nich mitochondria.
Zatem w odżywianiu nie chodzi o najedzenie się, a odżywienie organizmu. Od sprawności mitochondriów zależy czy masz siłę, czy jesteś słaby, czy jesteś chory czy zdrowy, a nawet to jak szybko się starzejesz.
Podczas tego wykładu dowiesz się o 5 ważnych filarach dbałości o własne ciało na poziomie komórkowym: odżywianie, mikroskładniki, sen, aktywność fizyczna, redukcja stresu. Co należy jeść i jak często, co warto suplementować, a może szukać mikroskładników jedynie w żywności, jak spać by się wysypiać, jaka aktywność fizyczna jest najskuteczniejsza i co stresuje organizm, bo nie tylko o stres emocjonalny chodzi.
Co raz więcej badań dowodzi, że stan zapalny organizmu jest podstawą wielu chorób, ale również problemów z pamięcią, koncentracją, a nawet chorób neurodegeneracyjnych w tym Parkinsona czy Alzheimera. Pierwsze symptomy mogą się pojawić już około 30 roku życia. Początkowo brakuje Ci słów, zapominasz, ale zwalasz winę na pracę, zmęczenie czy początki starości. Jeśli nic z tym nie zrobisz będzie tylko co raz gorzej. Łykasz nootropiki, ginko bilboa, lecytynę czy inne suplementy i nie ma żadnej poprawy? Nie będzie! Ponieważ nie rozwiązujesz podstawowych problemów Twojego mózgu – stanu zapalnego oraz obumierania komórek mózgowych w konsekwencji insulinooporności. Mózg potrzebuje glukozy, ale to właśnie ona często prowadzi do nadwagi, otyłości, insulinooporności oraz cukrzycy i paradoksalnie problemów z koncentracją.
Zatem, potrzebujesz dostarczyć mózgowi paliwa alternatywnego, jak również zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Jak to zrobić? Dowiesz się podczas tego wykładu. W tym wykładzie poruszę temat odżywiania, jelit i stylu życia.
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentem dietetycznym. Od 2008 roku prowadzi własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo: głowa, ciało, dieta, styl życia, suplementacja, szukanie pierwotnej przyczyny, a nie objawu. Jest przede wszystkim praktykiem, ale również teoretykiem, który opiera się na badaniach naukowych.
Pomaga w chorobach autoimmunizacyjnych (Hashimoto, RZS, toczeń), insulinooporności, problemach hormonalnych, niepłodności, problemach jelitowych i wielu innych. Specjalizuje się w diagnostyce laboratoryjnej, wpływie żywności na zdrowie człowieka, wspomaganiu procesu leczenia dietą w jednostkach chorobowych, w których medycyna często nie może więcej zrobić, jak również w pozytywnym podejściu do życia, wskazując podopiecznym co w życiu jest ważne.
Stworzyła aplikację mobilną Pogotowie Dietetyczne, wydała dwie książki: Polski przewodnik paleo, wydawnictwo Publicat oraz „Jak wzmocnić odporność organizmu”, wydawnictwo Zwierciadło. Prowadzi kursy online, w tym Kurs Dietetyki Klinicznej oraz Kurs Zdrowego Życia, tworzy ebooki. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe, jak również wziewne.
Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, ma również tytuł zawodowy Zielarza – fitoterapeuty.
Aplikacja Mobilna Pogotowie Dietetyczne – IOS: https://apple.co/2qeQtZp
Aplikacja Mobilna Pogotowie Dietetyczne – android: http://bit.ly/2EUCg9L
Tomek Eichelberger – Festiwal Wibracje – Qigong
Emilia Burkiewicz – Festiwal Wibracje
Monika Podsiadła – Festiwal Wibracje
Andrzej Frydrychowski – Festiwal Wibracje
Roman Nowak – Festiwal Wibracje
Didi Ananda Dayashiila – Festiwal Wibracje
Acarya Vandiitananda Avadhuta – Festiwal Wibracje – Warsztat
Bożena Muszyńska – Festiwal Wibracje – wykład
Robert Bernatowicz – Festiwal Wibracje – wykład
Marianna Kłosińska – Festiwal Wibracje – Sesja Q&A
Simon Sutton – Festiwal Wibracje – warsztat tantry