Podczas Festiwalu poprowadzi wykład:
Naturalne sposoby fermentacji napojów z ziół w wersjach bezalkoholowych. Od cykorii i orkiszu po pokrzywę, perz, łopian i berberys. Jak wykonać je samemu w domu. Korzyści płynące z spożywania tych napojów – działanie ziół. Fermentacja jako naturalny sposób konserwowania/utrwalania napojów. Dzikie kultury bakterii oraz dzikie kultury drożdży – pozyskiwanie ich i wykorzystywanie. O ich wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Podpiwek i kwas chlebowy – fakty i mity. Alkohol i wyciągi z chmielu – ich szkodliwość. Jakość i wpływ produkowanego przemysłowo alkoholu na nasze zdrowie. Świadomość i duchowy rozwój, a zioła.
Praktykujący barman/piwowar, prowadzący działalność, zajęcia i warsztaty w Toruniu. Fermentacją i ziołami zajmuję się już od 13 lat. Wiedzę zaszczepioną przez dziadków poszerzam i pielęgnuję. Poszukuję starych receptur, ale wymyślam i tworzę nowe. Korzystając z wiedzy i odkryć współczesnych mentorów zdrowego życia i świadomości łączę je z swoimi umiejętnościami. Moim celem i powołaniem to popularyzacja tradycyjnych napojów fermentowanych, bezalkoholowych na bazie rodzimych ziół i nie tylko. Bardzo ważne jest uświadamianie czym w naszym współczesnym świecie jest alkohol, jak szkodliwie działa i jak wpływa na nasze życie i rozwój.
dr Jan Pokrywka
Marta Duszyńska
Małgorzata Paluch
Michal Krawczyk i Giulia Lepori
Iwona Olszowska
Grzegorz Lindenberg
Jakub Babicki
Anna Sierpowska
dr Tadeusz Błaszczyk/a>
Formica Coriandolo