1. Klimat na talerzu
Jak produkcja żywności przyczynia się do zmiany klimatu?
– emisje gazów cieplarnianych związanych z rolnictwem,
– inne problemy środowiskowe związane z rolnictwem (np.: zanieczyszczenie wody),
– ślad węglowy produktów żywnościowych – które mają najwyższy, które najmniejszy i od czego to zależy,
– jak zmiana diet ludzi na świecie, w Europie mogłaby przyczynić się do obniżenia emisji gazów cieplarnianych i poprawy jakości środowiska,
– co można samemu zrobić żeby obniżyć swój ślad węglowy związany z jedzeniem
2. Sprawiedliwość klimatyczna
Kto ponosi największy koszt zmiany klimatu?
– które państwa są w największym stopniu odpowiedzialne za obecną zmianę klimatu (emisje historyczne),
– które państwa ponoszą największe konsekwencje zmiany klimatu,
– jak konsekwencje zmiany klimatu pogarszają jakość życia ludzi,
– na czym polega sprawiedliwość klimatyczna i o co walczą biedniejsze państwa?
– czy polityka międzynarodowa uwzględnia potrzeby biedniejszych państw
– jak społeczności w biedniejszych państwach radzą sobie z konsekwencjami zmiany klimatu
– wiedza ludów rdzennych jako nowy obszar uwzględniany w naukowych opracowaniach dotyczących mitygacji i adaptacji do zmiany klimatu,
– co możemy zrobić żeby pomóc ludziom z biedniejszych państw
Ekspertka w temacie wpływu zmiany klimatu na środowisko przyrodnicze (kwestie dotyczące m.in. bioróżnorodności, rolnictwa, zdrowia ludzi i zwierząt). Popularyzatorka nauki, od 8 lat związana z portalem „Nauka o klimacie”. Laureatka (wraz z zespołem) konkursu Popularyzator Nauki w 2017 r. i POP Science w 2022 r. Absolwentka warszawskiej SGGW. www.naukaoklimacie.pl