Do końca tury zostało: [waiting name="Wibracje 5.0"]

Strefa Ziół

Temat: przestrzeń warsztatowo - rozwojowa

Strefa Ziół to miejsce, gdzie na żywo przekonasz się jak dostępne, piękne oraz wyjątkowe są zioła.

Rośliny towarzyszą człowiekowi od zawsze. Są dla nas oczywiste, a jednocześnie ciągle nie odkryte. Rośliny nas ogrzewają, karmią, leczą i ubierają. Zioła to te rośliny, które dzięki swojej wewnętrznej mocy, mogą nas uzdrowić. Nauka bada ich właściwości i potwierdza to, co nasi przodkowie wiedzieli od zawsze. W naszej Strefie Ziół pokażemy Ci jak korzystać z tego nieograniczonego potencjału.

Spotkasz u nas fitoterapeutów, ziołoznawców, inżynierów zielarstwa. Zajmujemy się ziołami zawodowo i od lat, każdy w swojej specjalizacji. Używamy ziół do jedzenia, terapii, kadzideł i do wytwarzania olejków eterycznych. Poznasz całe spektrum możliwości jakie dają zioła i mamy nadzieję, że zarazimy Cię naszą pasją.

Czekają Cię u nas prelekcje, pokazy, degustacje, zobaczysz jak można otoczyć się roślinami i żyć z nimi harmonii, w każdym aspekcie swego życia.

Wystawcy:

NaturVit
Stacja Fermentacja
Bewit
Delewin Prime
Zdrowie bez leków
Instytut Terapii Naturalnych i Zielarstwa Polskiego

Zespół:

Justyna Pargieła

Justyna Pargieła

Propagatorka zdrowego stylu życia, wegetarianka od 18 roku życia, od niedawna weganka. Od 6 lat prowadzi warsztaty dzikiej kuchni, wykorzystania dzikich roślin jadalnych kulinarnie. W 2016 roku założyła markę DziczeJemy. Zielarka – fitoterapeutka i naturoterapeutka. Pragnie przywrócić do żywienia rośliny nieuprawne, jako najwyższej  jakości żywność prozdrowotną. Znajomość tych roślin to także przyczynek do poczucia wewnętrznego poczucia bezpieczeństwa i wolności. Prowadzi warsztaty zielarskie, spacery botaniczne, warsztaty dzikiej kuchni, wytwarzania  naturalnych octów, kiszonek a także kadzideł.

https://facebook.com/Zio%C5%82owy-Smak-Zdrowia-578815112268748

https://facebook.com/LawendArt

Ewa Czapka

Ewa Czapka

Zielarz-fitoterapeuta, terapeuta zajęciowy, arteterapeuta, pedagog, pasjonatka ziół promująca w swojej pracy idee hortiterapii, permakultury i zdrowego stylu życia, założycielka ogrodu ziołowego i plantacji lawendy w Wiadernie koło Tomaszowa Mazowieckiego wykorzystująca własne zioła w codziennym życiu, absolwentka Towaroznawstwa Zielarskiego, Kosmetycznego i Żywności Funkcjonalnej w Krośnie.

Marta Alicja Kacprzak

Od zawsze miałam silny związek z naturą. Jest ona moim azylem i inspiracją. Z roślinami leczniczymi, i terapiami naturalnymi, prawdziwą przygodę zaczęłam gdy po zachorowaniu na boreliozę poszukiwałam pomocy w ziołach. Ich niesamowita moc i działanie zachwyciły mnie tak bardzo iż rozpoczęłam studia na kierunku Zielarstwo i terapie roślinne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W okresie studiowania temat terapii naturalnych zgłębiałam poprzez różnorodne metody edukacji oficjalnej jak kursy przygotowawcze do egzaminu zawodowego czy warsztaty, spotkania wykłady na temat szeroko pojętej fitoterapii która to stała się moją specjalizacją jako czeladnika naturopatii.

W swojej praktyce zajmuje się głownie fitoterapią oraz etnofarmakologią. W swoich recepturach często łączę zioła z produktami pszczelimi gdyż ich właściwości odżywcze są nieocenione. Opracowuje również wegetariańskie zamienniki w recepturach maści, mazideł czy maceratów tłuszczowych. Korzystam z dobrodziejstw przyrody włączając do życia dziko rosnące rośliny jako pożywienie ale również leki. Jako pszczelarka i miłośniczka natury uważam, że złożoność przyrody jest doskonałym zobrazowaniem złożoności organizmu człowieka. Dzięki tak szerokiemu zakresowi zainteresowań na temat zdrowia człowieka i roślin leczniczych w sposób holistyczny przygotowuje moje receptury.

Marzena Wojtkowiak

Nazywam się Marzena Wojtkowiak. Jestem dziennikarką z zawodu, zielarzem z powołania. Jestem pasjonatką naturalnych produktów bez chemii. Komponuję ziołowe zestawy kosmetyczne i maści. Wspieram i popularyzuję zdrowy styl życia. Według mnie naturalne kosmetyki są kosmetykami PREMIUM. Tworząc receptury korzystam z bogactwa roślin z naszych polskich pól, łąk, lasów. Sięgam także po wyjątkowe składniki z różnych zakątków świata, a matka natura zaskakuje mnie nieustannie swoim bogactwem i mądrością.

Jestem wykładowcą w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych w Warszawie. Obroniłam tytuł Zielarz-Fitoterapeuta oraz Naturopata w Warszawie, ukończyłam Towaroznawstwo Zielarskie w Łodzi, na UAM w Poznaniu Preparatykę kosmetyków – podstawy, Preparatykę kosmetyków białych, Perfumiarstwo, wiele kursów i szkoleń z zakresu pielęgnacji skóry i produkcji naturalnych kosmetyków. Naukę kontynuuję również w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach -Panewnikach: m. in. na kursach Fitoterapii szczegółowej, Terapii biologicznej. Wierzę, w nieustanne zdobywanie wiedzy i doskonalenie się, dlatego dalej rozwijam swój warsztat. Akupunktura kosmetyczna i Oshin Bian to kolejne wyzwanie w mojej zielarskiej edukacji. Wszystko po to, aby coraz lepiej rozumieć wielką moc płynącą z natury…

Inicjatywa Ziołowe przyjęcia to moja próba podzielenia się z szerszym gronem moją wiedzą i przybliżenia innym mojej wielkiej miłości jaką są rośliny.

Zapraszam na wspaniałą ucztę!

Piotr Łysoniewski

Piotr Łysoniewski – naturoterapeuta, psychodietetyk, terapeuta i dietetyk medycyny chińskiej, pomysłodawca konceptu Taijitu – terapie holistyczne. Posiada zarówno szeroką wiedzę jak i doświadczenie na polu żywienia i gotowania – zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy.

Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, probiotykoterapię, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.

Bartosz Sak 

Bartosz Sak

Joanna Knap Pawłowska

Justyna Knap Pawłowska

Matka, miłośniczka kształcenia ustawicznego, otwarta na mnogości i bogactwo otaczającego świata. Terapeuta zajęciowy,  kucharz, rękodzielnik, który w łatwością łączy wszystkie te dziedziny w ciekawe życie.

Poprowadzi warsztat gotowania w dziko rosnących roślin.

Pod czas niego będziemy gotować z tego, co znajdziemy na łące i w lesie. Poznamy dobrodziejstwa Matki Natury i nauczymy się jak wykorzystać rośliny dziko rosnące, co one mogą nam dać. Do gotowania włączymy Magię Kuchni, której podstawą jest szacunek do wszystkiego co nas otacza, co wykorzystujemy podczas przyrządzania posiłków, co spożywamy, co nas buduje.

Anna Dubielis – zioła w magii.

Adrian Karbowy – pokaz destylacji olejków i hydrolatów.

Stefan Podedworny – wykłady na temat nosa i zapachu.

 

Dołącz do nas! Kup bilet