Miodek wzmacniający odporność – z mniszka lekarskiego. Bez cukru i gotowania!
Wiosna pełną parą! Życie w lasach i na łąkach aż huczy! Przełom kwietnia i maja to okazja, żeby uzupełnić domową, naturalną apteczkę o syrop z mniszka lekarskiego. To wszędobylski chwast, popularnie zwany mleczem. Istnieje wiele preparatów z mniszka, do których odsyłamy w przypisach na dole. Ten artykuł dotyczy syropu, a w zasadzie miodu z mniszka – bez gotowania i cukru.
Surowcem wykorzystywanym w fitoterapii są zarówno kwiatostany mniszka, jego ziele oraz korzenie. W przepisie na miodek użyjemy jedynie kwiatów. Bardzo ważne jest pozyskanie surowca z czystej okolicy – bez spalin i innych zanieczyszczeń.
Właściwości syropu z mniszka
„Kwiaty zawierają aktywnie działający pyłek, luteinę, witaminy, sole, stymulatory, flawony i substancje gorzkie.
Działanie: żółciopędne, moczopędnie, ogólnie wzmacniająco, odtruwająco
(oczyszczająco ze szkodliwych substancji), saluretycznie – przeciwobrzękowo,
przeciwreumatycznie, przeciwartretycznie; wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu miażdżycy; regulują krwawienia miesiączkowe (kwiaty i ziele), regulują przemianę materii, zapobiegają powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej oraz powstawaniu zastojów żółci, regulują pracę wątroby (zapobiegają stłuszczeniu -działanie lipotropowe i marskości), trzustki i pęcherzyka żółciowego, zwiększają poziom hemoglobiny, liczbę krwinek czerwonych i białych we krwi (działanie pewne i łatwe do potwierdzenia), przy czym dotyczy to wyłącznie ziela; poprawiają samopoczucie, pobudzają apetyt.” źródło: http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
Syrop to skarbnica witamin i minerałów, ma wiele zastosowań:
1. W infekcjach górnych dróg oddechowych, z bólem gardła, kaszlem
2. Jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych
3. Łagodzi bóle i obrzęki
4. Wzmacnia układ odpornościowy
5. Oczyszcza z toksyn
Kwiatom mniszka przypisuje się działanie:
• przeciwzapalne
• przeciwskurczowe i żółciopędne
• moczopędne.
Mniszek uważany jest za roślinę leczniczą, stosowaną z powodzeniem w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, nerek, skóry i w profilaktyce cukrzycy. Stanowi surowiec do sporządzania naparów, odwarów, preparatów prostych i złożonych.
dr Irena Pawłowicz, mgr Wiesława Bylka
Przepis
Przepis na babciny miodek został uszlachetniony przez wyeliminowanie rafinowanego cukru.
Babciny MIÓD Z MNISZKIEM LEKARSKIM bez gotowania i cukru
Składniki na ok. 2-3 słoiki
• Kwiaty mniszka (całych) ok. 400-500 szt.
• Miód naturalny, lokalny
• Imbir – ok. 2-3 cm, świeży, nieobrany
• Skórka z cytryny
• Sok z połowy cytryny
Przygotowanie
• Zebrać świeże kwiaty mniszka lekarskiego w czasie kwitnienia, czyli w okresie koniec kwietnia-maj
• Po zebraniu wysypujemy kwiaty na gazetę, żeby trochę wyschły i pozbyły się nieproszonych lokatorów 🙂 Najlepiej na 2-3 godziny
• Do czystego, wyparzonego słoika dodajemy kwiaty, skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir
• Całość zalewamy miodem. Miód musi pokryć wszystkie ingrediencje
• Odstawiamy na 2-3 tygodnie i po tym czasie możemy cieszyć się PRAWDZIWYM MIODKIEM Z MNISZKIEM LEKARSKIM!
Miód przechowuje się doskonale 🙂 Na zdrowie!
PS Mniszek lekarski czy mlecz polny? Są podobne, zobacz jak odróżnić TUTAJ.
Inne:
Właściwości wspomagające w kuracji przeciwnowotworowej może mieć korzeń mniszka, czytaj tutaj: https://www.igya.pl/schorzenia-choroby/35-rak/451-korzen-mniszka-lekarskiego-lekiem-na-raka.html
Nasza źródła:
Właściwości, zastosowanie i preparaty: Różański H. Mniszek lekarski –Taraxacum officinale (Compositae) http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
Bylka W., Pawłowicz I., Mniszek lekarski https://panacea.pl/articles.php?id=40
Wykłady na temat ziół i zdrowia – naturalnie – podczas Festiwalu Wibracje 2020!
Redakcja;13:32; 2.5.2020