Podczas mojego wystąpienia opowiem o tym czym jest permakultura, agroleśnictwo i rolnictwo regeneratywne i jak te dyscypliny można wykorzystać do uprawiania własnej żywności w każdej skali, w mieście i na wsi. Cytując Rona Finleya „Growing your own food is like printing your own money” pragnę uzmysłowić jak rewolucyjne jest uprawianie własnej, zdrowej, organicznej żywności, jak to nas wzmacnia i pozwala na budowanie trwałych lokalnych społeczności. W swojej prezentacji multimedialnej przedstawię proste do zastosowania rozwiązania pozwalające na uprawę żywności na balkonie, w przydomowym ogródku i na farmie, z jednoczesną regeneracją gleby, odzyskiem wody i poprawą lokalnej bioróżnorodności. Pokażę jak takie działania mogą nam pomóc w mitygacji zmian klimatycznych.
Łukasz Nowacki : rolnik regeneratywny, wieloletni praktyk, certyfikowany projektant i nauczyciel permakultury, z wykształcenia specjalista z zakresu ekohydrologii i biotechnologii ekosystemowych, z pasji entuzjasta solarpunkowego ruchu open source i głębokiej ekologii. Łukasz jest założycielem i prezesem FUNDACJI TRANSFORMACJA – organizacji non-profit zajmującej się od 2011 roku badaniem i wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań w obszarze permakultury, agroleśnictwa, rolnictwa regeneratywnego i lokalnych źródeł energii. Jako jeden z pionierów ruchu permakulturowego w Polsce, od ponad 25 lat zajmuje się upowszechnianiem praktycznej wiedzy o projektowaniu ekosystemowym i zakładaniu regeneratywnych siedlisk agroleśnych. Prowadzi autorskie webinary, wykłady i warsztaty, jeździ po Polsce jako konsultant i projektant, pomagając w tworzeniu ogrodów i farm miejskich, samowystarczalnych siedlisk oraz ekowiosek.
Dowiedz się więcej: https://linktr.ee/permakulturadlakazdego