Ajurweda to starożytna nauka o zdrowiu, która liczy sobie ponad 5 tysięcy lat. Podpowiada nam ona jak cieszyć zdrowiem, szczęściem i długowiecznością. Jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Jak wracać do równowagi (i wspomnianego zdrowia) nie tylko na poziomie ciała, ale również umysłu (i emocji), społecznym i ducha (duszy).
Jak, m.in. za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety, odzyskiwać harmonię na każdym z wymienionych wyżej poziomów.
Każdy z nas jest przecież inny. Nie ma więc jednej, idealnej diety dla wszystkich. Są jednak pewne ogólne zasady, którymi możemy się kierować gotując posiłki dla całej rodziny.
O nich opowiedzą w trakcie swojego pokazu. Pokażą również jak przygotować proste, zgodne z zasadami ajurwedy potrawy.
Ona – dziennikarka, na co dzień pisze reportaże społeczne i wywiady. Jest nauczycielką technik oddechowych i medytacji.
On – kucharz wegetariański, autor książek kulinarno-lajfstylowych, pasjonuje się dietetyką, medycyną wschodu (szczególnie ajurwedą) i jogą. Przez lata gotował na antenie „Dzień dobry TVN”.
Razem prowadzą bloga o zdrowym sposobie na życie (www.medytujemy.pl), warsztaty i detoksy wyjazdowe. W swojej pracy łączą współczesne zdobycze dietetyki ze starożytną mądrością medycyny Wschodu. Pojawiają się na antenie znanych i lubianych programów TV. Razem prowadzili cykl na antenie Dzień Dobry TVN. Wspólnie piszą książki (w sumie 12) w tym m.in. bestsellerowe „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” oraz „Karolina na detoksie” (numer jeden na liście bestsellerów Empiku). W październiku 2017 pojawił się na rynku ich kolejny bestseller „Jedzenie, które leczy” – prosty i przejrzysty przewodnik po ajurwedzie, a 28 lutego: „Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej”. Jesienią r. na rynku pojawią się „Zdrowe serce” i „Leki z roślinnej apteki”.