Redakcja;22:06; 7.3.2023
Definicja adaptogenu jest prosta i wywodzi się od słowa „adaptować”, czyli przystosowywać się. Zatem adaptogeny to substancje / środki zwiększające zdolności przystosowawcze organizmu do zmieniających się warunków środowiska, w których żyje dany organizm. Powszechnie jednak adaptogeny to substancje (najczęściej naturalne suplementy lub ... czytaj więcej
Redakcja;17:23; 20.5.2022
Istnieje teoria, według której silne stany wizyjne wywołane zjedzeniem grzybów halucynogennych popchnęły wczesne hominidy na drogę rozwoju umysłowego, czego efektem jesteśmy my oraz działające smartfony w naszych rękach. I teoria ta wcale nie wygląda absurdalnie albowiem: - dieta naszych przodków opierała się głównie na tym co znaleźli pod nogami, zatem były to korzonki, rośliny, owoce i … grzyby. Podobno ... czytaj więcej
Redakcja;14:46; 26.3.2021
Ajurweda podaje, że jakiekolwiek jedzenie które je kobieta w ciąży, dzielone jest na trzy części: jedna z nich odżywia matkę, jedna buduje odżywcze wartości mleka matki, a pozostała część odżywia dziecko. Po urodzeniu, dziecko powinno zostać nakarmione piersią w ciągu godziny i przez nadchodzących 6 miesięcy należy karmić je wyłącznie piersią. W tej fazie dodatkowe jedzenie czy płyny nie są zalecane, ponieważ ... czytaj więcej
Redakcja;18:01; 9.1.2021
Bóg dał nam różnorodność we wszystkim: różni są ludzie i zwierzęta, krajobrazy i natura. Mamy rozmaite warzywa, owoce, kwiaty, florę, faunę o różnych porach roku. Latem owoce są bardziej soczyste, aby pomóc nam znosić upały, a pełne miąższu i odżywcze zimą, aby nas ogrzać. Skoro Matka Natura troszczy się o nasze ciała na tyle wyjątkowych sposobów, my także weźmy odpowiedzialność za przygotowanie się do ... czytaj więcej
Redakcja;13:09; 12.3.2020
Znamy zalecenia medycyny ludowej nt stosowania postu, który ma oczyszczać ciało. Teraz potwierdza to także medycyna akademicka. Autofagia - to mechanizm, dzięki któremu organizm poddaje recyklingowi odpady, toksyny, uszkodzone składniki komórek. Przełomowe badania w University of Southern California wykazały, że 3-dniowy post regeneruje cały układ odpornościowy (uczestnicy badania robili ... czytaj więcej
Redakcja;15:06; 5.2.2020
Coraz więcej rodziców decyduje się wychowywać swoje dzieci na diecie wegańskiej, lecz niestety spora większość spotyka się z krytyką zarówno ze strony lekarzy, jak również ze strony rodziny i znajomych. Google nie jest zbyt pomocne, gdyż w zależności od tego, jak sformujemy nasze zapytanie, znajdziemy taką samą ilość rezultatów zarówno za, jak i przeciw. Więc jaka jest ... czytaj więcej
Redakcja;16:42; 5.11.2019
Jesień to czas obniżonej odporności - coraz rzadziej sięgamy po świeże owoce i warzywa, mniej czasu spędzamy aktywnie na łonie natury, coraz częściej zaś chowamy się pod potrójnym kocem, z gorącą herbatą w ręku. Jak sprawić, żeby nie popaść w jesienną chandrę i cieszyć się z tej pięknej pory opadających złotych liści i żółto-pomarańczowej, soczystej dyni? Ostatnio modne hasło "superfoods" kojarzy nam się ... czytaj więcej
Redakcja;16:39;
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosła liczba osób zainteresowanych dietą roślinną. Powody są różne: niektórzy chcą poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, niektórzy zmniejszyć swój wpływ na środowisko oraz klimat, a jeszcze inni decydują się na ten krok z powodów etycznych. Jest również coraz więcej tzw. flexitarian, którzy generalnie jedzą na co dzień mięso i nabiał, ale redukują ilość tych odzwierzęcych ... czytaj więcej
Redakcja;16:38;
W ostatnich latach w czasopismach naukowych pojawia się coraz więcej informacji o tym, jak mózg reaguje na spożywane pokarmy. Stare powiedzenie brzmi: powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś. Obecnie powiedzenie to wydaje się bardziej prawdziwe niż kiedykolwiek wcześniej. Badacze zwracają uwagę na związek diety z coraz powszechniej występującymi dysfunkcjami mózgu. Zmiana diety na wysokowęglowodanową ... czytaj więcej
Redakcja;16:34;
Co jest pierwsze – emocje, które wpływają na to, co zjemy czy jedzenie, które może powodować zmiany naszego nastroju? (więcej…) czytaj więcej