dr Dorota Ackermann-Szulgit

Temat: Jak jedzenie i mnemotechniki wpływają na funkcje poznawcze i mózg

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czym karmić mózg, aby działał sprawnie i interesuje Ciebie wykorzystanie mnemotechnik do usprawniania procesów pamięci, zapraszam na mój wykłado-warsztat na Wibracjach. Przeprowadzę także ćwiczenie z zapamiętywania metodą asocjacji, a później uczestnicy wykorzystają nabyte umiejętności w drugim ćwiczeniu i oszaleją z radości jakie to łatwe 🙂

W ciągu ostatnich kilku lat badacze mocno zainteresowani są wpływem jedzenia, które spożywamy na działanie mózgu. Dieta dla mózgu?

Okazuje się, że jedzenie ma wpływ na inteligencję i funkcje poznawcze. Spożywając śmieciowe jedzenie „junk foods” jesteśmy mniej sprawni mentalnie, niż żywiąc się pełnowartościowym jedzeniem. Poza tym taki typ jedzenia wpływa na zmniejszanie się mózgu! Z kolei mnemotechniki to rewelacyjna, ale przede wszystkim skuteczna metoda nauki, polegająca na aktywacji obu półkul mózgowych. Mnemotechniki wiążą się z podnoszeniem możliwości twórczych, kreatywności, ponadto wspomagają zdolności asocjacyjne. Połączenie odpowiedniego żywienia z treningiem mózgu może przyczynić się do eksplozji potencjału intelektualnego i wzrostu kreatywności. Wpływa także na zachowanie świetnej kondycji mózgu w starszym wieku.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czym karmić mózg, aby działał sprawnie i interesuje Ciebie wykorzystanie mnemotechnik do usprawniania procesów pamięci, zapraszam na mój wykłado-warsztat na Wibracjach. Przeprowadzę także ćwiczenie z zapamiętywania metodą asocjacji, a później uczestnicy wykorzystają nabyte umiejętności w drugim ćwiczeniu i oszaleją z radości jakie to łatwe 🙂

O prowadzącej:

Neuropsycholog z wieloletnim doświadczeniem, współautorka publikacji z zakresu neuropsychologii, neurobiologii, psychochirurgii i psychopatii. Wykładowca na studiach stacjonarnych, niestacjonarnych. Sprawuje opiekę merytoryczną na programem studiów z zakresu psychodietetyki   na studiach podyplomowych „Trener rozwoju osobistego z psychodietetyką”.  Współtwórca BBClab, wraz z Tomaszem Gordonem, jest autorką szkolenia Neurodietetyka z treningiem mentalnym skierowanego do dietetyków, psychodietetyków, psychologów life-coachów i wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem. Jest autorką testu FITBrain, który może być wykorzystany zarówno w celach samorozwojowych, jaki i w pracy z klientem. Jego celem jest określenie zasobów osoby badanej: stylu odżywiania, poziomu stresu, schematów mentalnych i stylu radzenia sobie w sytuacjach trudnych i ich wpływu na sukces psychodietetyczny.

W odróżnieniu od wielu trenerów podążających za modą na neurosciences, dr Dorota Ackermann-Szulgit posiada solidne, poparte sukcesem międzynarodowym doświadczenie praktyczne w badaniach nad ludzkim mózgiem. Obecnie prowadzi badania nad wpływem otyłości na funkcje poznawcze przy użyciu EEG i testów neuropsychologicznych.

Dołącz do nas! Kup bilet