• Dominica Roszko

    Temat: Dieta roślinna i równowaga hormonalna

    Warsztat 1: Tytuł: Zbalansuj swoje hormony – zbalansuj swoje życie. Najlepsze zioła dla zdrowia kobiet i mężczyzn.

    Stres, jak również nasza dieta wpływa na hormony, nastrój, trawienie, energię, libido, metabolizm i na to jak wygląda nasza skóra. W obecnych czasach symptomy takie jak nieustanne zmęczenie, problemy z przebudzeniem się, problemy z koncentracją, są często ignorowane, a mogą wskazywać na wypalenie nadnerczy. Dolegliwość ta najczęściej nie jest diagnozowana przez większość lekarzy, a warto podkreślić, że praca nadnerczy ma nieodzowny wpływ na całą gospodarkę hormonalną i w efekcie wpływa na wiele aspektów naszego stanu zdrowia.

    W trakcie warsztatu skupimy się na wpływie diety oraz stresu na naszą gospodarkę hormonalną. Omówimy też czym charakteryzuje stan zmęczonych nadnerczy oraz dlaczego ratowanie się kolejnymi filiżankami kawy czy herbaty niewiele pomaga, a nawet odnosi się wrażenie, że wręcz przeciwnie – pogarsza samopoczucie i pogłębia zmęczenie.

    Uczestnicy warsztatu nauczą sie w jaki sposób poprawić równowagę hormonalną używając ziół oraz zbilansowaną dietę.

     

    Warsztat 2: Tytuł: Dieta roślinna dla każdego – zbalansowane posiłki dla ciała i ducha.

    Warsztat jest skierowany do osób, które już są na diecie wegańskiej i chciałyby uzyskać informacje na temat jej poprawnego bilansowania, oraz tych, którzy są zainteresowanymi przejściem na dietę roślinną.

    Biorący udział w warsztacie uzyskają umiejętność prawidłowego bilansowania wegańskiego jadłospisu, planowania posiłków, doboru produktów i suplementacji.

    Skupimy się na holistycznym podejściu do zdrowia i potraktujemy człowieka jako całość – jako system ściśle powiązanych ze sobą narządów, emocji, myśli/psychiki, które wzajemnie wpływają na swoje funkcjonowanie. Każda dieta, także roślinna, to nie tylko to co mamy na talerzu. Jest to także styl życia, który wpływa na nasze myśli, stany emocjonalne, oraz podejście do wszystkiego, co nas otacza.

     

    O prowadzącej:

    Dominica Roszko jest praktykującą specjalistką żywieniową z elementami naturopatii i medycyny funkcjonalnej, iridologiem, trenerem personalnym oraz szefem kuchni wegańskiej. Od ponad 5 lat prowadzi własną praktykę w UK, gdzie pracuje głownie z osobami na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Sama od ponad 7 lat stosuje dietę opartą na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Obecnie studiuje zielarstwo na prestiżowym College of Naturopathic Medicine w Londynie. Prowadzi regularne wykłady i szkolenia w Europie z zakresu odżywiania, zielarstwa oraz przygotowywania posiłków wegańskich. Jest autorką artykułów w czasopismach oraz internetowych portalach specjalistycznych. Jej główne zainteresowania to regulacja gospodarki hormonalnej oraz poprawa trawienia.

    Dołącz do nas! Kup bilet