Coraz więcej rodziców decyduje się wychowywać swoje dzieci na diecie wegańskiej, lecz niestety spora większość spotyka się z krytyką zarówno ze strony lekarzy, jak również ze strony rodziny i znajomych. Google nie jest zbyt pomocne, gdyż w zależności od tego, jak sformujemy nasze zapytanie, znajdziemy taką samą ilość rezultatów zarówno za, jak i przeciw. Więc jaka jest prawda? Czy możemy wprowadzić naszym maluchom dietę wege bez żadnych obaw?

Zdrowa alternatywa

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne (The American Dietetic Association), jak również Kanadyjskie Towarzystwo Pediatryczne (The Canadian Paediatric Society) w opublikowanych stanowiskach stwierdzają, że dobrze zaplanowana dieta wegańska, w której zadbano o zawartość wszystkich składników pokarmowych, może stanowić zdrową alternatywę sposobu żywienia we wszystkich okresach życia, również u dzieci i nastolatków. Takie samo stanowisko podziela Brytyjska Służba Zdrowia (NHS) oraz Vegan Society, które podkreślają, że najważniejsza jest tutaj edukacja rodziców.

Najlepszym sposobem, aby upewnić się, że dzieci osiągają idealne tempo wzrostu, jest sprawdzenie odpowiedniej ilości kalorii w diecie.

Wówczas białko z diety może być wykorzystywane do wzrostu oprócz spełnienia zapotrzebowania na energię.
Z reguły weganie mogą mieć trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości kalorii w diecie ich dzieci ze względu na niskokaloryczność diety wege samej w sobie. Ponadto musimy pamiętać, że dzieci szybko się najadają i ich żołądki są o wiele mniejsze niż osoby dorosłej.

Najlepszym rozwiązaniem jest dodanie do diety wysoko skoncentrowanych źródeł energii, jak na przykład awokado, orzechy, masło orzechowe, nasiona i masła z nasion, suszone owoce. Większość dzieci uwielbia wszelkiego rodzaju masła z nasion i orzechów, i mogą być one podane z owocami, suszonymi daktylami, odrobiną syropu klonowego, czy wymieszane z surowym kakao, czy mączką chleba świętojańskiego, podane na chlebie.

Festiwal Wibracje 2020 warszawa Białobrzegi

Zalecenia do 6. miesiąca życia.

Wyłączne karmienie piersią jest zalecane przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka. Zaleca się także kontynuowanie karmienia piersią, aż dziecko osiągnie co najmniej dwa lata. Oto kilka podstawowych wskazówek na temat dobrego odżywiania podczas karmienia piersią:

• Pij dużo płynów.
• Karmienie piersią wymaga dodatkowego białka i cynku, więc upewnij się, że twoja dieta jest bogata w fasolę, ciecierzycę, soczewicę, tofu, orzechy nerkowca, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi oraz dyni i komosa ryżowa.
• Zapotrzebowanie na wapń podczas karmienia piersią jest prawie o 80% większe niż ogólne zapotrzebowanie na dorosłych, dlatego zaleca się, aby w codziennej diecie uwzględniać dużą ilość pokarmów bogatych w wapń, takich jak pokarmy wzbogacone wapniem i tofu.

• Pamiętaj o dziennej suplementacji witaminy B12.
• Wskazane jest także suplementowanie jodu.
• Codziennie suplementuj witaminę D (możesz ją również podać dziecku w formie kropel-rekomendowana dzienna dawka wynosi 400 Ul).
• Tłuszcze omega-3 są bardzo istotne i znajdziesz je w mikroalgach (DHA oraz EPA); polecałabym również dzienną konsumpcję siemienia lnianego.
Jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, zaleca się mieszankę dla niemowląt na bazie soi, ale przed użyciem należy porozmawiać z dietetykiem.

Zalecenia dla dzieci pomiędzy 6. miesiącem a 1. rokiem życia.

Jest to czas na wprowadzenie posiłków w formie purée, które można podawać dziecku za pomocą łyżki. Ważne jest, aby pierwsze pokarmy zawierały dobre źródła żelaza, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica i tofu. Unikaj dodawania soli lub cukru.Dominika Roszko dieta wegańska

W dalszym ciągu powinno się suplementować witaminę D w formie kropli oraz włączyć witaminy A, C oraz B12. Niesłodzone wzbogacone mleko sojowe jest zazwyczaj z dodatkiem witaminy B12 i może być używane do gotowania, podobnie jak wzbogacony jogurt sojowy.

Nie zapominaj też o niezbędnych tłuszczach omega-3, występujących w nasionach chia, siemienia lnianego, konopi lub mielone orzechów włoskich. Oczywiście możesz je podać zmielone i wymieszać np. Z jogurtem sojowym i purée owocowym.

Zalecenia dla dzieci do 6. roku życia.

W tym okresie życia Twoje dziecko stopniowo zaczyna spożywać coraz więcej stałych pokarmów, potrzebuje posiłków i przekąsek, które zapewniają wiele składników odżywczych dla wzrostu.

Oto kilka wskazówek, jakie produkty jest najlepiej włączyć do ich codziennej diety:

• Żywność o niskiej zawartości błonnika jest doskonałym źródłem energii, np. biały ryż i makaron.

• Komosa ryżowa zawiera więcej białka niż ryż, lub ziemniaki.

• Możesz zwiększyć wartość energetyczną dodając do posiłków mielone orzechy i nasiona, masło z nasion i orzechowe, avocado, siemię lniane, nasiona chia, wegańskie pasty z fasoli, ciecierzycy, soczewicy.

• Wapń jest ważny dla zębów i kości. Karmienie piersią dziecka do ukończenia co najmniej dwóch lat pomoże mu uzyskać wystarczającą ilość. 300 ml niesłodzonego wzmocnionego mleka sojowego zapewnia dobre dzienne spożycie wapnia. Inne źródła to jarmuż, pak choi, okra, suszone figi, wzbogacony jogurt sojowy, tofu, nasiona chia i migdały.

• Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być bogata w żelazo — fasola, ciecierzyca, soczewica, tofu, orzechy nerkowca, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona dyni, komosa ryżowa, jarmuż, rodzynki, suszone figi, suszone morele i wzbogacone płatki śniadaniowe. Dodanie żywności bogatej w witaminę C pomaga we wchłanianiu żelaza. Dobrymi źródłami witaminy C są pieprz, brokuły, kapusta, brukselka, owoce kiwi, pomarańcze, truskawki i ananasy.

• Dzienna suplementacja witaminą B12 (1mcg).

Zapraszamy na wykłady ze specjalistami dot. odżywiania i diety wege podczas 4 edycji Festiwalu Wibracje.

Autorka tekstu:

Dominica Roszko dieta roślinnaDominica Roszko – jest praktykującą specjalistką żywieniową z elementami naturopatii i medycyny funkcjonalnej, iridologiem oraz szefem kuchni wegańskiej. Od ponad 5 lat prowadzi własną praktykę w UK, gdzie pracuje głównie z osobami na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Sama od ponad 7 lat stosuje dietę opartą na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Prowadzi regularne wykłady i szkolenia w Europie z zakresu odżywiania, zielarstwa oraz przygotowywania posiłków wegańskich. Jest autorką artykułów w czasopismach oraz internetowych portalach specjalistycznych. Jej główne zainteresowania to regulacja gospodarki hormonalnej oraz poprawa trawienia. Jej strona to:  www.vegerasta.comPrelegentka Festiwalu Wibracje oraz targów zdrowia i rozwoju Art of Healing.

 

Festiwal Wibracje

Art of Healing targi zdrowia i rozwoju